allywing

急!急!!!

我的BB,差一星期就二个月大了,她是食人奶的,但今个星期三晚食过一餐奶粉后,星期四大便才一点之后,去到今天还未大便!昨天也食过一餐奶粉!为什么她到现在还未大便呢?

amy200711

你既语言唔好又白话又普通话啦,睇到我一GAOGAO,你有人奶就俾BB吃,唔够奶先加奶粉架,系唔系BB唔适应奶粉啊?吃咩牌子奶粉啊,可能唔岩BB吃啊,太热气啊,BB无便便太耐话就会便秘喽,吃奶粉一定要俾BB饮多D水啊,奶粉上火架,帮BB做下伸腿运动,围住肚脐顺时针按摩,BB运动多D就无甘易便秘架,再唔得话就只有塞开塞露啦,不过最好唔无用啦,怕用多BB靠拒大便.

HHma

吃配方奶粉大便干燥是正常的,给宝宝多喝母乳会调整过来的。如果要喝奶粉,就要额外补水。